Tuesday, August 5, 2025

General Knowledge

 General Knowledge 

 1. which community is the word "Langar" ( community kitchen) mainly associated?

ans. Sikhism

2. According to the census of India 2011 which state has the lowest sex ratio?

Ans. Haryana.

3. which exchange rate is determined by the market forces of demand and supply?

Ans. Floating exchange rate.

4. "Ujjwala" a ------ was the official Mascot of khelo India --- para games 2023.

Ans. Sparrow.5. 

5.From which of the following constitution has The indian constitution adopted the system of 'First Past the Post'?

Ans. British Constitution.

6.Community traditional is related to which of the following music streams?

Ans. Hindustani classical music.

7.As per the census of India 2011 the density of population per km square was ------ person.

Ans. 382.

8. which city hosted the Asian champions Trophy hockey tournament in 2023?

ans. Chennai 

9. During 2015, in ---- sector government of India had allowed about 49, of FDI?

Ans. Defence.

10. Former Karnataka CM --- RECEIVED the Padma vibhishan at Rashtrapati Bhaban in new Delhi for his contribution in the field of Public Affairs in 2023? 

Ans. SM Krishna

11. which reaction leads to the formation of glucose paentacetate from acetic only drive 

Ans. Acetylation of glucose 

12. which device is used to measure the current flow using needle deflection caused by a magnetic field force acting upon a current carrying wire?

Ans. Galvanometer.

Ujjwala Subsidy Return 358Rupies click here 

SSC SIDE Click here

Paddy farming proper knowledge


No comments:

Post a Comment